Jaloezieën met houtnerf of toch zonder?

Wanneer je je gaat oriënteren op houten jaloezieën zul je merken dat je keuzes hebt uit verschillende houtsoorten. Deze zien er ook allemaal weer anders uit. De grootste verschillen zitten hem in een houtnerf of een gladde houtsoort. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen tussen beide? En welke is het meest geschikt voor jouw interieur?

Jaloezieën met houtnerf

Er bestaat een aantal houten jaloezieën met houtnerf. Zo hebben we de bamboe jaloezieën en Abachi jaloezieën. Bamboe hout heeft een diepe, maar fijne nerfstructuur en een matte look. Het Abachi hout is verkrijgbaar in twee verschillende varianten; de standaard Abachi en de Abachi-exclusief lijn. Het Abachi hout heeft van nature een nerfstructuur die door de gehele lamel zichtbaar is en ervoor zorgt dat geen enkele lamel hetzelfde is. Dit zorgt voor een mooie, natuurlijke uitstraling. De Abachi exclusieve lijn heeft wat meer manuren erop zitten, dit maakt de lijn ook wat duurder. De natuurlijke nerf van het Abachi wordt met de hand dieper gemaakt, waardoor een grove diepe nerfstructuur en matte uitstraling gecreëerd wordt.


 

Voordelen van houten jaloezieën met houtnerf

Het grootste voordeel aan houten jaloezieën met nerfstructuur is dat stof nauwelijks zichtbaar is! Want laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft een ware poetskoning(in) in zich zitten en het kost zeker wat tijd om de jaloezieën af te stoffen. Door de nerfstructuur kan je je stofdoek wat langer laten liggen terwijl je van een nette woonkamer kan genieten.

Een ander voordeel is de uitstraling. Ondanks dat een gladde lamel net zo goed van hout is, geeft een nerfstructuur nog meer het gevoel dat je de natuur in huis haalt. Er wordt vaak voor hout gekozen omdat hout je interieur warmer maakt. Door de nerfstructuur in het hout leg je hier nog meer de nadruk op.

Nog een meevaller, bamboe hout is duurzaam. Bamboe is van zichzelf een duurzaam materiaal, omdat bamboe super snel groeit en daarom geen sprake is van ontbossing. Als de plant groeit, neemt het een grote hoeveelheid CO2 op en genereert 35% meer zuurstof andere bomen. Verder is het een ijzersterk en buigzaam materiaal, perfect voor houten jaloezieën!

 


 

Het grootste voordeel heeft ook een nadeel, jaloezieën met een houtnerf zijn wat lastiger schoon te maken. Maak ze vooral niet schoon met kleurrijke microvezeldoeken, want dan bestaat de kans dat de kleurrijke vezels blijven hangen in de nerf en dan heb je in plaats van een zwarte houten jaloezie met nerf een jaloezie met gele details... Onze tip is een plumeau of stofzuiger te gebruiken om de jaloezie mee schoon te maken, vooral een stofzuiger zal ook het stof in de nerf te pakken krijgen. Gebruik, als je dit hebt, een klein opzetstuk met borstel zodat je geen schade aan de lamellen aanricht. Meer schoonmaaktips? Bekijk dan hier onze schoonmaakblog.

Jaloezieën zonder houtnerf

Dan zijn er nog de houten jaloezieën zonder houtnerf. Dit zijn de basic en deluxe collectie die beide gemaakt zijn van lindehout. De basic lijn is een soort ‘uitgeklede’ versie van de deluxe lijn. De keuzes zijn beperkter, maar de prijs is daardoor ook lager. Lindenhout is een zacht en koel houtsoort. Dit zorgt er voor dat het hout gemakkelijk te bewerken is en met zijn verkoelende eigenschap houdt het goed de zon/warmte tegen. Het lindenhout heeft van zichzelf nauwelijks tot geen tekeningen of nerfstructuur.

Voordelen van houten jaloezieën zonder houtnerf

Het voordeel aan de ‘gladde’ houten jaloezie lijnen is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Met elk soort (stof)doek kunnen de lamellen afgenomen worden en ook bijvoorbeeld vlekken zijn gemakkelijk weg te vegen. Dit maakt ze ideaal voor de keuken.

Een ander voordeel is de uitstraling. Waar mensen kiezen voor een nerfstructuur om meer de ‘nature look’ te krijgen, zorgt een gladde lamel juist weer voor een strakke en moderne uitstraling.


 

Het nadeel aan een nerfloze lamel is dat er meer zichtbaar is. Een stofje of een vlekje zie je direct. Ons advies om dit zoveel mogelijk tegen te gaan is om te kiezen voor een lichte kleur. Hoe donkerder de kleur van je jaloezieën, hoe meer je er op ziet. Twijfel je nog over je keus? Vraag eventueel gratis kleurstalen aan om zelf de structuren thuis te kunnen bekijken of kom langs in onze showroom.

 

 

Daarom kies je voor ons

  • Al 15 jaar de grootste online raamdecoratie specialist
  • Productie in eigen fabriek
  • Gemiddeld beoordeeld met een 9+
  • Showroom met advies op maat van opgeleide stylisten

Kunnen wij je ergens mee helpen

010 - 720 04 00
Of gebruik onze online chat

In deze shop wordt veilig betaald met: