Warmtewerende gordijnen: wat houdt dat in?

Niets is zo veranderlijk als het weer. Het ene moment regent het, het andere moment schijnt de zon. Het liefst hebben we dat laatste, natuurlijk. Behalve als we binnen zijn. De zon kan je woning (of werkruimte) snel opwarmen. Dan zijn warmtewerende gordijnen op maat een goede keuze. Maar wat zijn warmtewerende gordijnen eigenlijk?

Je woning koel houden met warmtewerende gordijnen

De naam zegt het eigenlijk al: warmtewerende gordijnen houden de warmte buiten. Misschien is het je al eens opgevallen, of doe je het zelf al; om de warmte buiten te houden, is het verstandig om je raamdecoratie te sluiten. Hierdoor is het binnen al snel een paar graden koeler dan buiten. Tel daar nog de koele lucht van je airco bij op en het is binnen goed uit te houden. Ook op dagen met zomerse temperaturen!

Warmtewerende gordijnen en andere vormen van raamdecoratie die warmte tegen houden

Elk type raamdecoratie heeft een andere warmtewerende werking. We houden de regel aan: hoe dikker het materiaal, hoe meer warmte tegengehouden wordt. Een vitrage gordijn is minder warmtewerend dan overgordijnen, die veel warmte tegen kunnen houden door de dikte van de stof. De verduisterende werking van raamdecoratie biedt ook direct een warmtewerende werking.

Bij horizontale jaloezieën en verticale lamellen werkt dat net iets anders. Doordat deze standaard over de gehele lengte en breedte van het raam hangen, weren ze al een groot deel van de warmte. Door ze te sluiten, versterk je dit effect. Misschien niet heel gezellig, maar zeker de moeite waard als je de temperatuur binnen niet hoog wil laten oplopen.

Maakt de kleur van raamdecoratie nog iets uit voor de warmtewerende werking?

Deze vraag krijgen we erg vaak. Het is per type raamdecoratie verschillend of de kleur van het materiaal invloed heeft op de warmtewerende werking. De zilveren rug van een verduisterend Duette® gordijn zorgt ervoor dat het licht wordt weerkaatst, waardoor een groot deel van de warmte buiten blijft. Dan maakt de kleur van de stof aan de voorkant niet uit.

Bij een lichtdoorlatende stof kan de kleur van het materiaal wel invloed hebben op de isolerende werking. Wil je raamdecoratie op maat bestellen en twijfel je over de isolerende werking van de kleur stof? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Ook in de winter aangenaam binnen dankzij de isolerende werking

De warmtewerende werking werkt niet alleen in de zomer, maar ook in de winter in jouw voordeel. ‘s Winters zet je de verwarming vaak wat hoger om het zo binnen aangenaam warm te houden. Toch gaat een deel van deze warmte verloren via kale ramen. Door middel van houten jaloezieën, inbetween gordijnen of Duette® gordijnen zorg je ervoor dat de warmte niet weg kan.

Let ook altijd op tochtgaten, kieren en luchtroosters om de gestookte warmte binnen te houden. We stoken immers niet voor de vogels!

 

Daarom kies je voor ons

  • Al 15 jaar de grootste online raamdecoratie specialist
  • Productie in eigen fabriek
  • Gemiddeld beoordeeld met een 9+
  • Showroom met advies op maat van opgeleide stylisten

Kunnen wij je ergens mee helpen

010 - 720 04 00
Of gebruik onze online chat

In deze shop wordt veilig betaald met: