Zo word je jaloezieën schoonmaken kinderspel!

Het is niet altijd even makkelijk en leuk... schoonmaken. Jaloezieën worden gezien als echte stofvangers. Tijd voor verandering: tijd om de jaloezieën schoon te maken! In dit artikel delen we een aantal tips, waarmee jaloezieën schoonmaken kinderspel wordt!

Waarmee kun je jaloezieën schoonmaken?

Hoe je je jaloezieën moet schoonmaken, hangt af van het type jaloezieën dat je hebt. Zo kunnen aluminium jaloezieën eenvoudig afgenomen worden met een vochtige doek met wat schoonmaakmiddel. Bij houten jaloezieën wil je het gebruik van schoonmaakmiddelen juist vermijden. Voor jaloezieën schoonmaken kun je over het algemeen altijd de volgende producten gebruiken:

 • Een speciale jaloezie borstel
 • Een droge doek of microvezeldoek
 • Een opzetborstel voor de stofzuiger
 • Een plumeau
 • Een oude tandenborstel

Houten jaloezieën schoonmaken: stofvrij maken

Wil je jouw houten jaloezieën schoon gaan maken? Dan begin je bij het stofvrij maken van de houten lamellen. Dit doe je het makkelijkst met een plumeau of droge doek. Zorg ervoor dat de houten jaloezieën gesloten zijn, wat inhoudt dat de horizontale lamellen elkaar overlappen. Nu kun je de houten jaloezieën eenvoudig afnemen met een plumeau of doekje. Herhaal deze stap voor de achterkant van de lamellen. Dit doe je door de stand van de lamellen aan te passen met de tuimelstang.

Heb je houten jaloezieën met een houtnerf? Dan kan zich hier stof in ophopen. Krijg je dit niet verwijderd met een plumeau, stofdoek of stofzuiger? Dan kun je een tandenborstel gebruiken. Zorg dat de haartjes van het borsteltje zacht zijn. Pak de lamel vast en borstel voorzichtig over de lamel heen.

Je kunt deze stap ook uitvoeren door je jaloezieën schoon te maken met behulp van een speciale opzetborstel voor je stofzuiger. Sluit de houten jaloezieën en haal de stofzuiger langs de lamellen. Let op! Bij het afnemen van stof moet je rekening houden bij de ladderkoorden/ladderbanden, daar is de lamel het kwetsbaarst. Pak de lamel voorzichtig beet zodat deze niet breekt.

Houten jaloezieën schoonmaken: vetvlekken verwijderen

Heb je vetvlekken gemaakt op je houten jaloezie? Geen paniek, want ook deze zijn te verwijderen. Neem een vochtige doek en veeg hiermee de vlek weg. Zorg ervoor dat de lamellen altijd worden ondersteund, zodat je niet teveel druk uitoefent op de kwetsbare jaloezieën. Bij hardnekkige vlekken of vetvlekken kun je water mengen met (baking) soda of groene zeep. Doop een schoon doekje in het mengsel en veeg of dep voorzichtig op de vlek. heb je en vlek op je ladderbanden? dan is een melamine spons (wonderspons) ideaal om dit te verwijderen. De spons hoeft enkel in water gedoopt te worden.

Aluminium jaloezieën schoonmaken: stofvrij maken

Ook aluminium jaloezieën zijn stofvrij te krijgen met een jaloezieborstel, plumeau of stofdoek. Je herhaalt de stappen zoals bij houten jaloezieën, waarbij je de aluminium jaloezieën afstoft in gesloten toestand. De stofzuiger kan je ook gebruiken, maar let op dat je hier niet te hard mee duwt op de lamellen. Er bestaat namelijk een kans dat je de lamel verbuigt. Het vervelende aan aluminium jaloezieën is dat hier een buts in kan ontstaan. Als deze eenmaal geknakt zijn, blijf je dit zien. Wees dus voorzichtig bij het schoonmaken van jaloezieën!

Aluminium jaloezieën schoonmaken: vetvlekken verwijderen

Zijn er vetvlekken ontstaan op je aluminium jaloezieën? Dan kun je de jaloezieën schoonspuiten en laten drogen. De jaloezieën zijn bestand tegen water. Zorg dat de druk van de spuit niet te hard staat.

Gaat het om hardnekkige vlekken? Meng dan wat water met (baking) soda of groene zeep, maak een schone doek vochtig en veeg voorzichtig over de vlek heen. Heb je een wonderspons (melamine spons) in huis? Ook deze sponzen zijn ideaal om vlekken te verwijderen.

Jaloezieën schoonmaken? Doe dit vooral niet

Staat het schoonmaken van jaloezieën binnenkort op de planning? Wij delen een aantal tips voor datgene wat je vooral niet moet doen.

 • Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddel, zoals allesreiniger. Hier zitten vaak bijtende ingrediënten in die de lak van uw jaloezie kunnen aantasten. Voor schoonmaakmiddel raden we je enkel soda, azijn of groen zeep aan.
 • Werk niet met een washandje of andere doek met grove structuur, laat ook vooral de gele huishouddoeken achterwege. Dit kan zorgen voor wrijving en kan de lamel beschadigen of laat gele vezels achter in de nerf van de lamel.
 • Wasverzachter gebruiken zorgt ervoor dat vet minder makkelijk hecht. Het laat namelijk een vettig laagje achter op de jaloezieën. Het kan echter zo zijn dat dit de algehele look van de raamdecoratie aantast.

 

 

Daarom kies je voor ons

 • Al 15 jaar de grootste online raamdecoratie specialist
 • Productie in eigen fabriek
 • Gemiddeld beoordeeld met een 9+
 • Showroom met advies op maat van opgeleide stylisten

Kunnen wij je ergens mee helpen

010 - 720 04 00
Of gebruik onze online chat

In deze shop wordt veilig betaald met: