Help: welke kleur op de muur in mijn interieur?

Wil je je woonkamer een touch up geven, je slaapkamer nieuw leven in blazen of ben je gewoon uitgekeken op die saaie, witte muren? Dan kan een andere kleur op de muur uitkomst bieden! Maar hoe bepaal je de juiste tint en hoe zorg je ervoor dat het eindresultaat ook matcht bij jouw woonwensen? Dat kan best lastig zijn. Graag delen we enkele tips waar je rekening mee moet houden.

Bepaal de sfeer: wat wil je bereiken?

Het is belangrijk om voorafgaand te bepalen wat voor sfeer je de ruimte in huis wil geven. Ga je de slaapkamer aanpassen en houdt je van rust? Kies dan niet voor intense of felle kleuren, maar ga voor lichte kleuren met een zacht uiterlijk. Denk aan beige, lila of andere pasteltinten die zorgen voor een rustige uitstraling. Beschikt jouw huis over een aparte tv-kamer en wil je hier sfeer en huiselijkheid creëren? Maak dan gebruik van donkere kleuren. Hierdoor zal de ruimte meteen warm en behaaglijk aanvoelen.

Ook kan het zijn dat een ruimte momenteel klein oogt en je deze groter wil laten aanvoelen. Heldere kleuren helpen hierbij door weerkaatsing van het licht. Kies dan niet gelijk voor witte muren, maar voor een lichte beige tint. Dat geeft direct meer sfeer en warmte dan witte muren, maar dwingt je niet om volledig uit je comfort zone te gaan. En extra fijn: beige tinten zijn helemaal de trend van nu!

Ga op onderzoek uit: spiek bij andere woningen

Inspiratie voor een nieuwe kleur op de muren vind je overal. Bij vrienden thuis, in dat ene restaurant of gewoon in een woonblad of via Pinterest of Instagram. Stel vast wat jou aanspreekt en maak het visueel aan de hand van een moodboard. Zin in een felle kleur of altijd al benieuwd geweest naar een paarse muur? Er bestaan tegenwoordig verschillende tools waarmee je 'online' een ruimte kunt schilderen. Ideaal om te visualiseren hoe een andere kleur in jouw keuken, slaap- of woonkamer oogt.

Daarnaast kun je natuurlijk ook aan de slag met kleurtesters. Zo kun je voor een paar euro al kijken hoe een kleur er op jouw muur uit komt te zien. Ben jij verliefd geworden op die bruintint in de woning van een familielid? Door de lichtinval en sfeerlichten in huis kan een kleur altijd anders uitpakken, dus een tester is altijd handig!

Op 3 manieren kleuren combineren

Om te bepalen welke verschillende tinten mooi bij elkaar passen, kun je gebruik maken van de kleurencirkel. Hier staan alle kleuren op die waargenomen kunnen worden met een kleurenprisma. Zo heb je keuze uit drie verschillende opties: harmonieuze-, Ton-Sur-Ton-, of contrasterende kleurencombinaties. Wij leggen per optie natuurlijk uit wat het inhoud. Wie weet spreekt een van de opties je wel erg aan!

Harmonieuze kleurencombinatie

Bij een harmonieuze kleurencombinatie kies je voor kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel, zoals geel, rood en oranje of juist groen, paars en blauw. Deze kleuren passen bij elkaar en zorgen voor balans en rust in een ruimte. Voor een huiselijke sfeer is de combinatie oranje-rood erg geschikt. Op het eerste oog lijken dit heel aanwezige kleuren, maar je hoeft niet direct knalkleuren op de muur aan te brengen. Een lichte roodtint in combinatie met een roestbruin/oranje muurverf levert een prachtig resultaat op!

Je kunt ook altijd kiezen voor een vergrijsde kleuren, zodat je er minder snel op uitgeraakt bent. Kijk goed naar je huidige meubels en raamdecoratie en ga voor verfkleuren die hier mooi bij aansluiten. Wil je het harmonieuze effect versterken? Voeg dan zwart, wit en lichtgrijs toe.

Ton-Sur-Ton combinaties

Ton-Sur-Ton is het kiezen van één kleur, die je in meerdere tinten laat terugkomen. De kleurtoon blijft dus hetzelfde, alleen is er een andere hoeveelheid wit aan toegevoegd. Perfect om lichte tinten te combineren met donkere tinten en als je geen genoeg krijgt van jouw favoriete kleur groen of beige. Vooral beige en bruintinten zijn erg populair, omdat deze in verschillende tinten zorgen voor een luxe uitstraling in je woning. Zeker in combinatie met mooie, natuurlijke materialen zoals hout, wol en katoen!


Bron: Pinterest

Contrasterende kleurencombinaties

Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel, ook wel complementaire kleuren genoemd. Door deze combinatie toe te passen worden complementaire kleuren versterkt. Dit zal de ruimte een krachtige uitstraling geven. Heb je bijvoorbeeld meubels in een donkere kleur? Kies dan voor zachte kleuren op de muur, zoals wit. Andere contrasterende kleurencombinaties zijn blauw-geel, groen-rood of oranje-paars. De contrasterende kleuren zijn perfect voor mensen die er klaar voor zijn om uit hun comfort zone te stappen. Durf jij het aan?


Bron: Pinterest

 

Houdt rekening met huidige meubels en raamdecoratie

Zoals eerder benoemd is het van groot belang dat de nieuwe kleur op de muur past bij je huidige meubels en raamdecoratie. Vergeet ze daarom niet te betrekken in je kleurenpalet. Kijk altijd eerst naar de kleuren in huis die je niet kunt veranderen en bepaal daarna welke andere kleuren hier bij aansluiten. Zo weet je zeker dat je de juiste kleur kiest en de kleur verf niet tegenvalt.

Zijn jouw jaloezieën of rolgordijnen aan vervanging toe? Dan kun je echt losgaan! Heb je onlangs je raamdecoratie vervangen en bijvoorbeeld mooie, op maat gemaakte gordijnen gekocht? Dan wil je natuurlijk graag dat de nieuwe kleur verf voor op je muur matcht bij je nieuwe raamdecoratie. Vergelijk de verschillende opties voor muurverf ook met meubels zoals je bank en stoelen, maar ook met je vloer. Extra tip: bekijk de kleur verf ook in verschillende soorten daglicht en bij sfeerlicht. Deze soorten licht hebben namelijk ook invloed op de kleur.


Kleur bekennen: durf eens gek te doen!

Tot slot: durf kleur toe te passen! Wees niet bang verschillende kleuren te gebruiken en kies tinten die jou vrolijk maken. Felle accentkleuren achter de bank, of groene muren in jouw slaapkamer? Experimenteer! Dat levert vaak de leukste combinaties op. Twijfel je over een kleur? Haal bij je plaatselijke bouwmarkt wat staaltjes op en plak deze met schilderstape of plakband op je muur, zodat je er een paar dagen aan kunt wennen.

 

 

Daarom kies je voor ons

  • Al 15 jaar de grootste online raamdecoratie specialist
  • Productie in eigen fabriek
  • Gemiddeld beoordeeld met een 9+
  • Showroom met advies op maat van opgeleide stylisten

Kunnen wij je ergens mee helpen

010 - 720 04 00
Of gebruik onze online chat

In deze shop wordt veilig betaald met: