Raamdecoratie monteren: tips van onze monteur

Verlaagde plafonds, kunststof kozijnen, hard beton of juist houten kozijnen waar jij je nieuwe raamdecoratie op wil plaatsen? De ondergrond van de plek waar jij raamdecoratie wil monteren is erg belangrijk voor de wijze waarom je te werk moet gaan. Onze monteur Mariska geeft tips over het gereedschap, schroeven en pluggen en andere handige tips!

Monteren op een houten ondergrond

Een kozijn, plafondplint of koof van hout is het meest prettige materiaal om een beugel in te zetten. Er hoeft niks voorgeboord te worden, de schroef mag er zo in. Dit kan het beste gedaan worden met een (accu)tol.

Tevens is dit een zeer betrouwbare en solide ondergrond. De producten zullen stevig hangen! Houdt er rekening mee dat de schroeven die je gaat gebruiken, nooit langer zijn dan de plint zelf. Anders is er kans dat deze los komt van het betonnen plafond.

Tip van de monteur: Gebruik schroeven met een torx kop met een torx bitje. Dit zijn schroeven met een sterretje in plaats van een kruisje. Deze zijn veel prettiger om te gebruiken. Ook zijn deze makkelijker te verwijderen als je toe bent aan nieuwe raambekleding!

Monteren op een betonnen ondergrond

Ook beton is een goede en sterke ondergrond voor het monteren van raamdecoratie. Je boort gaten met een boormachine ter grootte van de plug. Voor een 6mm plug gebruik je dus een 6mm boor. De plug zorgt ervoor dat de schroef niet meer los kan komen van het plafond!

Zorg dat het boortje geschikt is voor beton. Wanneer er niet verder geboord kan worden dan 2 cm diep, stop dan met boren. Er zit hoogstwaarschijnlijk ijzer op die plek in het beton. Zoek dan een andere plek om te boren, anders wordt het boortje bot.

Tip van de monteur: Laat iemand anders een stofzuiger vasthouden tijdens het boren. Deze mag zo dicht mogelijk bij het te boren gat gehouden worden. Niet alleen zorgt dit ervoor dat er weinig gruis naar beneden komt wat voor rommel zorgt, het komt ook niet in je gezicht en ogen!

 

Monteren op een gipsen ondergrond

Gipsplaten worden gebruikt voor het dichtmaken van een wand of plafond om die vervolgens te stuken. Er worden eerst houten rachels (latten) geplaatst, daarop worden de gipsplaten geschroefd. Dit is vaak het geval bij een verlaagd plafond of bijvoorbeeld een koof ter afwerking van leidingen. In de meeste gevallen is het afgewerkte stuk dus hol vanbinnen. Bij het monteren van raamdecoratie kan dit dus ook het geval zijn. Je kunt altijd een testschroef plaatsen om te controleren of je grip hebt. Met een beetje geluk zit de beugel wel net op een houten lat!

Om dit te testen, pak je een beugel en zet deze tegen de gewenste plek, schroef deze nu vast. Draait de schroef met het grootste gemak door wanneer deze er al helemaal in zit? Dan heb je te maken met een holle ondergrond. Er zijn verschillende pluggen gemaakt voor dit soort situaties. Zo is er de wokkelplug, deze draai je met een schroevendraaier of tol het plafond in. Daar kun je de schroef vervolgens in draaien. Ook is er een hollewandplug. Deze werkt als een paraplu. Hij gaat er na het boren van het gat met de twee uiteinden in en je zet het uit door middel van het pinnetje. Ook hier wordt nu een schroef ingezet.

Tip van onze monteur: zet er een normale degelijke (merk)plug van 6 mm in. Na het voorzichtig boren van een gat van 6 mm. Wij gebruiken de duo 6 mm pluggen van ‘Fischer’. Deze zitten oersterk in gips! Wanneer het een zwaar product is waar flink wat kracht op komt te staan raden we aan een beugeltje of 2 extra te plaatsen.

Monteren op metaal en aluminium

Metaal en aluminium zijn weer hele andere materialen die een andere aanpak vereisen. Er kan geen plug in, maar ook een normale schroef is hier niet voor geschikt. Bij dit soort materialen boren we een smal gaatje (2,5 tot 3,5 mm) en draaien we daar een zelftapper in. Een zelftapper is een schroef die een speciaal draadeind heeft met een soort mesvormige punt. Hierdoor kan de schroef zich naar binnen ‘snijden’. Dit is een vrij simpele oplossing bij bijvoorbeeld een aluminium pui of kozijnen.

Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een stalen bint, is dit al wat lastiger. Het is een hard materiaal wat meer dan een centimeter dik kan zijn. Ook hier kan dan een smal gat geboord worden en daarin mag weer een zelftapper gezet worden. Zorg dat je een goed scherp metaalboortje hebt!

Tip van de monteur: Wanneer er lang geboord moet worden in metaal kan het boortje oververhit raken. Een druppeltje olie op het boortje zal zorgen voor minder hitte en slijtage.

Monteren op kunststof

Dit materiaal is helaas minder geschikt voor schroeven. Klembeugels kunnen een oplossing bieden voor bijvoorbeeld montage op kantel-kiepramen. Deze worden door middel van aandraaien strak gezet op het bewegende raam. Hier komen de normale productbeugels aan zodat het product opgehangen kan worden. Voor een licht product zoals een hor is dubbelzijdig tape een optie voor een kunststof ondergrond. Deze optie is natuurlijk minder duurzaam dan montage in hout of beton, maar het is zeker mogelijk.

Tip van de monteur: ontvet het kunststof eerst goed voordat je het tape plakt. Zo blijft het een stuk beter zitten!

Hulp nodig bij het monteren van raamdecoratie?

Wil het monteren van je nieuwe raamdecoratie niet gaan zoals je in gedachten had? Kom je er, ook na het lezen van de handleiding, niet uit? Of heb je misschien vragen over het ophangen van raamdecoratie voor jouw specifieke situatie? Onze klantenservice staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden! Bel naar 0107200400 of stuur een mailtje naar info@joebenelli.nl.

 

 

Daarom kies je voor ons

  • Al 15 jaar de grootste online raamdecoratie specialist
  • Productie in eigen fabriek
  • Gemiddeld beoordeeld met een 9+
  • Showroom met advies op maat van opgeleide stylisten

Kunnen wij je ergens mee helpen

010 - 720 04 00
Of gebruik onze online chat

In deze shop wordt veilig betaald met: