Vliegen in huis: tips om er vanaf te komen!

Vliegen in huis - we hebben er allemaal weleens mee te maken gehad. De temperaturen lopen op en wat is er dan lekkerder dan je ramen of schuifdeuren wagenwijd open te zetten, om zo wat frisse lucht naar binnen te laten? Vooral aan het einde van de dag of ‘s nachts is het prettig om jouw woning te luchten en te voorzien van wat koele wind. Alleen dan… je hoort gezoem en ziet de vliegen op het plafond en de muur zitten. Dit is niet prettig en je wilt het natuurlijk liever voorkomen. Deze vliegende insecten zijn niet alleen erg vervelend, maar kunnen ook infectieziektes overbrengen. Wij delen de beste tips om vliegen in huis tegen te gaan, of er vanaf te komen!

Soorten vliegen en waarom ze komen

Een belangrijk aspect bij het omgaan met vliegen is te begrijpen waarom vliegen komen en wat ze aantrekkelijk vinden. Vliegen worden aangetrokken door bepaalde omstandigheden die voor hen aantrekkelijke verblijfplaatsen vormen. Denk aan plekken waar voedsel of goede broedplekken in de buurt zijn. Vliegen planten zich maar wat graag voort op plaatsen waar rottend organisch materiaal aanwezig is. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de fruitmand, waar je bananen misschien nét een dag te lang hebben gelegen.

Vliegen hebben een hoge aantrekkingskracht op bepaalde geuren. Ze worden ook aangetrokken door warme temperaturen en licht. Met hun pootjes en piepkleine haartjes kunnen ze voedselresten en andere aantrekkelijke verblijfplaatsen detecteren. Nu je dat weet, is het tijd om te ontdekken hoe je vliegen in huis kunt bestrijden. Of nog beter, voorkomen!

Vliegen bestrijden en voorkomen

Het bestrijden van vliegen begint bij het wegnemen van aantrekkelijke omstandigheden (waaronder overrijp fruit in de fruitmand). Het schoonhouden van het huis en het regelmatig verwijderen van afval zijn belangrijke stappen. Als vliegen eenmaal in huis zijn, kun je ze vangen of wegjagen. Hieronder een paar tips:

  • Huis schoonhouden: Zorg ervoor dat je huis schoon blijft. Bedek voedsel, ruim voedselresten op, en zorg ervoor dat afval goed is afgesloten. Een schoon huis heeft minder aantrekkingskracht op vliegen.
  • Plaats horren: Door horren te plaatsen voor de ramen en deuren, kun je voorkomen dat vliegen en andere insecten binnenkomen. Zorg dat er geen kieren zijn waar ze doorheen kunnen glippen.
  • Gebruik vliegenvallen en -sprays: Er zijn verschillende vallen en sprays beschikbaar om vliegen te vangen en te bestrijden. Elektrische vliegenmeppers zijn ook een effectieve manier om vliegen te pakken.
  • Natuurlijke afweermiddelen: Geuren zoals azijn, citroen en lavendel werken echt om vliegen weg te jagen. Plaats schaaltjes met deze geuren bij deuren en ramen.
  • Zakjes water: Het ophangen van zakjes water bij deuren en ramen kan vliegen verwarren en afschrikken door de lichtreflecties die het creëert.
  • Vliegenmepper: Voor de vliegen die toch je huis binnenkomen, kan de ouderwetse vliegenmepper een snelle oplossing bieden.

Wil je van vliegjes in huis? Hoe dan?

We gaan wat dieper in op bovenstaande tips:

Horren op maat

Horren zijn perfect als je op zoek bent naar een oplossing om vliegen, maar ook andere insecten, in huis tegen te gaan. Een hor is een vorm van raamdecoratie, bestaande uit een profiel met strak gespannen gaas of geplisseerd gaas. Schuif de horren uit als je jouw raam of schuifdeur opent en voorkom dat vliegen hun weg naar binnen vinden. Je kunt genieten van de gewenste frisse lucht in huis, zonder gestoord te worden door vliegen of andere insecten. Voor elk type raam of deur kan je een geschikte hor samenstellen, zoals rolhorren, inzethorren of plissé hordeuren. Horren zijn perfect als preventieve oplossing tegen vliegen, in plaats van proberen er van af te komen als ze eenmaal binnen zijn.


Bron freepik.com

 

Zakjes water

Een andere tip om vliegen tegen te gaan in huis, is het ophangen van zakjes water voor de deur of het raam. Hier kan je een boterhamzakje voor gebruiken, of een speciale ‘vliegen verschrikker’ die gemakkelijk online aan te schaffen is. Vliegen hebben een ontzettend grote kijkhoek en raken in de war van de lichtschittering, als gevolg van het doorzichtige zakje met water. Gevolg? Ze draaien om, vliegen weg en komen niet binnen. Ook deze tip is dus erg nuttig om vliegen te voorkomen in je woning, echter zijn zakjes water voor de ramen niet heel stijlvol. Mocht dit een probleem zijn, is het beter om mooie horren te nemen.

Lavendel, citroen of knoflook

Een derde en erg goed werkende tip is het gebruik maken van speciale geuren om vliegen buiten te houden. Vliegen hebben een hekel aan de geur van bijvoorbeeld lavendel, citroen en knoflook. Zorg voor wat lavendelplantjes in het kozijn, of kies voor geurstokjes of een kaars met citroengeur. Vliegen zullen direct omkeren!

 


 

Aan de ‘slag’ met een vliegenmepper

De laatste en misschien wel meest bekende tip of oplossing, is de vliegenmepper! Wanneer deze van pas moet komen, ben je helaas al te laat en bevinden de vliegen zich al in je woning. Toch is het vaak de enige oplossing als ze eenmaal binnen zijn. Helaas is het geen 1,2,3’tje en duurt het wel even voor je ze te pakken hebt. Te veel gedoe? Ga dan aan de slag met een van de eerste drie tips, dan hoeft een vliegenmepper niet van pas te komen.

Vliegvrij huis!

Vliegen bestrijden in je huis kan erg vervelend zijn, maar met deze tips kun je de vliegenoverlast zeker verminderen. Onthoud dat preventie de sleutel is - een schoon huis en goed geplaatste horren kunnen veel problemen voorkomen. Mochten de vliegen toch binnenkomen, dan zijn er genoeg effectieve manieren om ze te vangen en te bestrijden. Zo kun je weer genieten van een vliegvrij huis!

 

 

Daarom kies je voor ons

  • Al 15 jaar de grootste online raamdecoratie specialist
  • Productie in eigen fabriek
  • Gemiddeld beoordeeld met een 9+
  • Showroom met advies op maat van opgeleide stylisten

Kunnen wij je ergens mee helpen

010 - 720 04 00
Of gebruik onze online chat

In deze shop wordt veilig betaald met: