Minimalistisch wonen: Less is more

Minimalistisch was een woord dat we ineens vaak te horen kregen in het afgelopen jaar. Het zou voor meer rust zorgen en je zou er ook nog eens veel geld mee besparen. Maar wat is nou dat minimalistisch wonen en wat heb je nodig om een minimalistische sfeer in huis te creëren?

Minimalistisch graag!

Een minimalistische woning herken je aan het beperkte gebruik van (wand)decoratie en meubelen. Er worden grote elementen gebruikt in de ruimte wat zorgt voor een rustige uitstraling. Hoe minder hoe beter, geldt voor deze woonstijl. Dus geen zes verschillende kleuren kussens op de bank, maar twee kussens in rustige kleuren. Je interieur zou alleen gevuld moeten zijn met items die je 100% mooi vind en daarnaast ook echt een doel hebben. Een zoveelste koffieboek op de salontafel heeft niet echt een doel, bijvoorbeeld. Maar een goede bank, mooie vouwgordijnen, een eettafel en -stoelen wel.

Geen accessoires meer in huis?

Natuurlijk mag er wel gewerkt worden met accessoires, als dit maar subtiel is en in neutrale kleuren blijft. De accessoires moeten qua kleur goed met elkaar matchen, zodat het een rustig geheel blijft. Taupe, grijs, wit en beige zijn kleuren die zich hier perfect voor lenen. Wanneer je dan thuiskomt van een drukke werkdag is het heerlijk om binnen te komen in een open, rustige ruimte. Hier heb je geen last van veel prikkels die gecreëerd worden door veel elementen of kleur.

Minimalisme is voor elk persoon anders. Er zijn geen regels en er is geen ‘goed’ of ‘slecht’. Word jij heel gelukkig van die mooie kandelaar die je van je partner hebt gehad? Of kan je het schilderij, gemaakt door je neefje, niet wegdoen? Dan weet je dat het belangrijk genoeg is om een plekje in je interieur te krijgen. Ga bij elk meubelstuk en bij alle accessoires na of je er echt blij van wordt, of dat het er alleen staat als opvulling voor de ruimte en je het dus eigenlijk niet nodig hebt. Door de ruimte die je hierdoor overhoud, ontstaat er overzicht waardoor er ook rust ontstaat in je hoofd.

Tips om minimalisme toe te passen

Wil je zelf aan de slag gaan met minimalistisch wonen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Kijk goed rond in je interieur: wat staat er alleen voor de opvulling van de ruimte? Pak al deze items en ga stuk voor stuk na of je er echt blij van wordt. “Does it spark joy?” is een vraag die je jezelf kan stellen. Je kan deze accessoires opbergen op zolder. Mis je ze na een maand of na een aantal maanden nog steeds niet? Dan kan je ze doneren of verkopen. Zo maak je er andere mensen weer blij mee!
  • Sleutels, losse papiertjes, opladers, onderzetters.. Het zijn stuk voor stuk kleine items die al snel kunnen zorgen voor een rommelige uitstraling. Zorg dat je voor al deze items een vaste opbergplek hebt. De kans dat je je sleutels kwijt raakt wordt zo gelijk een stuk kleiner!
  • Kijk kritisch naar je interieur: straalt het rust uit? Heb je veel grijstinten in je interieur verwerkt en steekt die blauwe lampenkap iets te veel uit boven de rest? Ga dan op zoek naar een andere lampenkap die wel in het geheel past, zodat je meer harmonie in je interieur creëert. Deze tip kan je voor alles toepassen.

 

Daarom kies je voor ons

  • Al 15 jaar de grootste online raamdecoratie specialist
  • Productie in eigen fabriek
  • Gemiddeld beoordeeld met een 9+
  • Showroom met advies op maat van opgeleide stylisten

Kunnen wij je ergens mee helpen

010 - 720 04 00
Of gebruik onze online chat

In deze shop wordt veilig betaald met: